Friday, March 30, 2012

Relaks Dengan Info Sihat #4#

Assalamualaikum & salam sejahtera.

Baiklah, sempena dengan Kempen IPDA Lestari: Gaya Hidup Sihat, suka sekali untuk dikongsi dengan seluruh warga IPG Kampus Darulaman dan pelawat blog ini beberapa menu sihat. Siapa tidak pernah dengar atau tidak tahu pun makanan yang dipanggil 'kerabu'? Bukan nasi kerabu tahu!
Jom, sama-sama lihat dan pilihlah ya! Ops, jangan risau ya! Kerabu ini tidak perlu dimasak menggunakan kuali atau dapur. Sambil tengah sibuk dengan tugasan, boleh saja sediakan bahan-bahan dan makan!

Kerabu Kacang Botol

Kepada sesiapa yang tidak mengenali kacang botol, inilah rupa ulam yang enak, rapuh dan mudah dijaga. Lagi enak kalau dicicah dengan budu!

Bahan-bahan
- 5 batang kacang botol
- 1 - 2 batang serai
- 3 - 4 cili padi
- 1 biji bawang besar
- 1 batang bunga kantan
- 2 biji limau nipis
- Kerisik
- Garam

Cara Menyediakan
- Hiriskan semua bahan di atas.
- Masukkan ke dalam mangkuk.
- Masukkan sedikit garam dan kerisik.
- Gaulkan kesemua bahan yang telah dicampur.
- Perahkan sedikit limau nipis untuk menambahkan rasa masam.
- Sediakan dan makan sambil  tengok drama..~

Apakah khasiat kacang botol yang menghijau ini? Jika dibandingkan dengan sayuran kekacang yang lain, kacang botol mengandungi protein yang lebih tinggi.

Kerabu Ulam Selom

Bagi golongan muda pada hari ini, ulam selom mungkin tidak popular. Mungkin antara pembaca sendiri ada yang tertanya-tanya. Bagaimanakah rupa dan bentuk ulam selom?
Ingat tak? Mudah sahaja untuk dicari di pasar malam. Salah satu kebaikan ulam selom ini adalah air rebusannya boleh dijadikan penawar untuk demam panas, selesema dan kencing berdarah. Jom, kita cuba resepi di bawah!

Bahan-bahan
- 2 ikat daun selom (potong 2 inci)
- 1 - 2 batang serai (dihiris)
- 1 biji bawang besar (dihiris)
- 1 batang bunga kantan (dihiris)
- 2 biji limau nipis
- Garam secukup rasa

Cara Menyediakan
- Basuh daun selom hingga bersih.
- Campurkan semua bahan yang dihiris tadi ke dalam satu bekas dan letakkan sedikit garam.
- Gaulkan.
- Perahkan asam limau untuk rasa masam.
- Sediakan dan nikmati bersama-sama rakan.

Akhir kata, selamat mencuba! 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...